Crăciunul ține șase săptămâni pe Champs-Élisées

N-ai cum să nu ajungi pe cel mai cunoscut bulevard din Paris dacă petreci câteva zile ca turist aici. Probabil pe asta s-au bazat organizatorii târgului de Crăciun, care au înșiruit aproximativ 200 de căbănuțe albe în Champs-Élisées încă de pe 13 noiembrie.

Și n-ai cum nici să reziști și să nu cumperi ceva. Găsești tot ce vrei și ce nu vrei. Tradiționalul vin fiert (probabil mirosul care te urmărește cel mai mult prin piață), mâncare (franțuzească, alsaciană, românească – „Transylvanian Cabbage Rolls” – și încă alte câteva popoare), suveniruri (de la tradiționalele kitsch-uri și până la felurite handmade-uri), felurite cadouri, dublate de voie bună, râsete și bucurie. Prețurile piperate sunt însă la ele acasă, iar asta recunosc și vânzătorii, doar „suntem pe Champs-Élisées”.

 

 

DSC_0121
Vânzătorii se folosesc de orice trucuri pentru a pune un zâmbet pe fețele trecătorilor

Cert este că îți ia vreo două ore să străbați târgul, de pe o parte a bulevardului pe alta. Cu condiția ca pe alocuri să te oprești să guști din bunătățuri, să schimbi două vorbe în stânga și în dreapta sau să te gândești ce cadouri să le iei alor tăi de Crăciun. Merită. Îți iei energie de oriunde te-ai opri.

„Francezii fac bani din ceea ce noi aruncăm în România”

Pe Ionel l-am cunoscut pentru că m-a lăsat să mă apropii de micuțul său chioșc fără rețineri față de aparatul ce-mi atârna la gât. M-a întrebat de unde sunt și un zâmbet timid și sincer i s-a așternut pe față când a auzit de România.

DSC_0050

Ionel lucrează la Poliția Locală în România. De Crăciun însă și-a luat liber fără plată ca să vină să lucreze o lună și jumătate în Paris. „Păi în patru zile îmi scot salariul de polițist de acasă.” Și cum nici chiria la angajator nu o plătește, un simplu calcul te face să înțelegi de ce omul e pozitiv și se bucură de aerul de peste graniță.

„Am fost la Notre Dame și am făcut o grămadă de poze. Iar acum lucrez pe Champs-Élisées. E ca în filme.” Franceza o înțelege și nu îi dă bătăi de cap. „Plus că nici nu e greu. Uite, gustă o castană.” Îmi întinde o castană aburindă și deja desfăcută. „Așa-i că are gustul cartofului copt? Francezii fac bani din ceea ce noi aruncăm cu sacii acasă.”

Mă sfătuiește ca pe oriunde mă mai opresc în târgul de pe Champs-Élisées, să salut și în română, pentru că „suntem peste tot”.

„Nu e scump, e franțuzesc”

Tot „peste tot” însă dai și de felurite curiozități. Melci umpluți? Da, vă rog.

DSC_0146

Brânză colorată? Avem.DSC_0134

Sigur că brânza nu este scumpă la 49 sau 59 de euro kilogramul. Este doar „franțuzească”, după cum mă lămurește Bruno.

 

Între noi fie vorba, brânza cu lavandă are gust a parfum. Șarmul și convingerea vânzătorului atunci când ne explică mie și celor doi britanici de lângă mine te face însă să nu pui la îndoială faptul că în realitate ai mâncat o adevărată raritate/delicatesă. M-am îndepărtat însă de taraba colorată convinsă fiind (deși nu aveam nicio îndoială), că brânza franțuzească nu e de mine.

DSC_0145

DSC_0137
Mark m-a salutat în română, deși este francez get beget.

Francezii nu au însă zăpadă încă, cum bine menționa un alt român întâlnit la una din căbănuțe, care spunea ca îi lipsește omătul de acasă. Zăpada care, inevitabil, ne-a luat din nou (?!) autoritățile prin surprindere în țară și e subiect de conversație peste hotare. Au însă voie bună. Și pomi cu zăpadă artificială, să simți totuși că vine Crăciunul. DSC_0058

Târgul este organizat până pe 3 ianuarie și este deschis zilnic de la amiază până la miezul nopții.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s