Voluntari pe frontul vieții

on

Nu am mai scris de mult pe blog. Am vreo doi prieteni care mă trag de mânecă. „Am intrat pe blogul tău, nu ai mai scris din decembrie…” sau „Bună. Îmi plac postările tale, ar trebui să scrii mai des.”

Posibil. Însă avem cu toții perioadele noastre.

Ce m-a atins însă cu adevărat au fost cuvintele doamnei Dana: „Scrie, Ana. Apele tulburi care se zbat în tine se vor liniști.” Am privit-o absentă și am încuviințat. „Scriu, doamna Dana, scriu, eu așa mă exprim.”

Nu am scris însă.

***

Daniela Coman este una dintre cele mai puternice femei pe care le-am întâlnit în viață. Iar pe acestea le număr pe degetele unei mâini. Am cunoscut-o în urmă cu aproape șase ani, când am început să fac voluntariat la Asociaţia de Sprijin a Persoanelor cu Nevoi Speciale -Luceafărul Neamţ. Dânsa era (și încă este) președinta asociației. Eu eram în clasa a zecea și habar nu aveam cu ce se mănâncă voluntariatul.

Am învățat cot la cot cu tinerii cu dizabilități. Ei, cum să se integreze în lumea asta searbădă, care îi acceptă cu greu. Eu, cum să fug temporar de lume și să îmi găsesc locul între ei.

Am mers la centrul din Ciritei, de la marginea orașului Piatra Neamț, miercuri de miercuri, vreme de doi ani, până când am ajuns la facultate. Am învățat cot la cot cu tinerii cu dizabilități care veneau zi de zi acolo. Ei, cum să se integreze în lumea asta searbădă, care îi acceptă cu greu. Eu, cum să fug temporar de lume și să îmi găsesc locul între ei. Am asimilat pe rând lecția răbdării, a recunoștinței, a perseverenței și a bunătății. A iubirii. 

Am mai făcut câteva vizite neașteptate în timpul studiilor la Iași, dar încă nu o descoperisem pe doamna Dana, cea de care mă dezlipesc acum atât de greu și de la care culeg lecții de viață chiar și dacă aș sta doar zece minute în aceeași încăpere cu ea.

 

DSC_0115
Ioana, frumoasa mea

De ceva vreme însă, mi-a fost dat să petrec tot mai mult timp alături de doamna Dana și de fiica ei, Ioana. Îi mărturiseam surorii mele că mă atașez mai mult decât mă așteptam de o fetiță de la centru. „Fiica doamnei Dana?”, m-a întrebat. Habar nu am cum de a știut sora mea că despre Ioana vorbeam. Dar avea dreptate.

 

E greu să definesc acum legătura dintre noi trei. Să o rup în bucăți pe porțiuni de timp și să încerc să îi caut un înțeles ascuns, un tâlc. Cert este că am învățat de la cele două în ultimele luni neînchipuit de mult. Nu mă mai consider voluntar, deși doamna Dana nu contenește în a mă numi „voluntarul nostru drag” ori de câte ori are ocazia. Sunt de-a casei. Oriunde aș fi, de oriunde m-aș întoarce, știu că la Piatra Neamț am a doua casă, la Asociația Luceafărul, acolo unde cu siguranță îmi las o părticică de suflet la plecarea din țară.

Acolo le am pe doamna Dana și Momo (psihologul asociației). Pe Ioana și pe Mircea. Pe Cosmin mare și pe Cosmin mic. Pe Dani, Răzvan, Liviuța, Albert, George, Larisa și Cristina. De acolo primesc dragoste pură. Și acolo e un alt loc unde îmi încarc bateriile cu energie bună.

 

DSC_0009
Ai mei

 

Pe oricine întâlnesc și îmi spune că e voluntar pe undeva, îmi vine să îl felicit. Asta înseamnă că acel om a vrut să facă ceva mai mult. Să fie mai activ. Mai conștient. Mai responsabil. Indiferent de domeniul de activitate.

Pe oricine întâlnesc și îmi spune că e voluntar pe la vreun ONG care ajută la integrarea persoanelor cu dizabilități în societate, îmi vine să îl iau sincer în brațe. Asta înseamnă că acel om nu se va mai uita niciodată la lumea searbădă de care pomeneam mai sus cu aceiași ochi ca înainte de a fi voluntar.

Pe oricine întâlnesc și îmi spune că nu e voluntar, well, niciodată nu e prea târziu. Cred că fiecare dintre noi este capabil să își rupă din prețiosul timp, pentru a înțelege ce mult înseamnă să ajuți. Să nu se mulțumească doar cu a fi om. Ci să se lupte pentru a fi un om mai bun.

Doamna Dana și Ioana, mulțumesc că existați în viața mea!

DSC_0144

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s