M-am hotărât să nu mai fiu prost

on

Știți mentalitatea aia tâmpită a noastră care spune că tre’ să faci în viață ce ai terminat în facultate ca să fii un om care reușește? Zace tipul ăsta de gândire pe la mine prin ogradă de ceva timp, cam de pe vremea în care încă eram prin amfiteatrele universității.

Cumva, având în fața mea mereu profesori și oameni care au reușit să așeze cărămidă peste cărămidă în cariera lor și să formeze un tot unitar în domeniul pe care l-au studiat la rândul lor, credeam că ăsta e drumul spre succes.

„Păi nu se poate, ai terminat o facultate degeaba?” se lovea de pereții creierului meu în mod constant.

Pe parcurs însă, cam de prin ultimul an de facultate, mi-am dat seama că nu sunt pe drumul cel bun. Nu glumeam când spuneam că nu voi activa ca jurnalist. Însă ceva în spatele meu nu mă lăsa să mă împac cu gândul ăsta: era tocmai mentalitatea de care vă scriam.

„Păi nu se poate, ai terminat o facultate degeaba?” se lovea de pereții creierului meu în mod constant. De vreun an încoace și până mai acum câteva zile. Mi-a luat ceva timp să realizez cu adevărat că răspunsul corect e de fapt, nu.

 Realitatea pe care am găsit-o de cele mai multe ori la mii de kilometri de facultate (la propriu) arată că suntem formați într-un fel care ne trunchiază creativitatea și ne taie entuziasmul de la rădăcină.

Pentru că nu, dragi studenți, chiar dacă presiunea din mediul universitar e mare și spune că trebuie, dar vai, trebuie să continuăm pe drumul ales, să fim perseverenți și om ajunge la liman,  realitatea pe care am găsit-o de cele mai multe ori la mii de kilometri de facultate (la propriu) mi-a arătat că suntem formați într-un fel care ne trunchiază imaginația, creativitatea și pozitivismul. Ne taie entuziasmul de la rădăcină și ne ancorează în ape în care nu vrem să ne scăldăm.

Nu îmi dau încă seama care sunt mecanismele prin care ajungem inapți dacă realizăm după absolvire că ce am studiat nu va fi miezul carierei noastre. Însă știu cât de ușor te poți bloca în gândul că ai făcut facultatea degeaba.

Adevărul e că niciunul dintre noi nu a terminat o facultate fără să rămână cu ceva. Aș băga mâna în foc chiar și pentru cel mai dezinteresat student care există pe acolo pe undeva.Trebuie să se fi lovit măcar o dată de o experiență care să-i fi schimbat modul în care percepe lumea în care trăiește. Iar pentru cei care au stors de la facultate orice strop de oportunitate și au învățat din fiecare proiect, program, examen sau experiență nu pot decât să mă bucur. Mă aflu în barca lor (*ușoară lipsă de modestie*).

Nu am făcut facultatea degeaba. Totuși, nu o să activez în domeniul studiat. Azi am reușit într-un final să fac pace cu mentalitatea de om obosit și cu gândurile pline de mustrare.

Și ce dacă pasiunea ta e biliardul și ai terminat de fapt o facultate de geografie? Dă-ți voie să îți urmezi instinctele, chiar dacă te abați de la normele impuse de societatea în care ai fost crescut. Abia când ai reușit să scapi de ancora asta, o să poți să fii cu adevărat în elementul tău. Eu abia am început să îmi dau voie.

 

Advertisements

4 Comments Add yours

 1. Si mie mi-a luat ceva ca sa-mi dau seama ca nu vreau sa fiu jurnalist.

  Si legat de finalul tau cu pasiunile. Recent am aflat ca TEO, cel care face stand-up comedy (Teo, Vio si Costel / Intre Show-uri), a terminat facultatea de economie. Deci se poate.

  Like

 2. anasipos says:

  Yep, trebuie doar să îți antrenezi creierul să accepte asta ❤

  Like

 3. Marcel says:

  Imi place acest mod de gandire pentru pentru ca te lasi ca om sa fii liber, fara sa te stresezi degeaba. 🙂

  Like

  1. anasipos says:

   A nu se înțelege că nu mă stresez deloc în viața asta :))

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s